Cursusproject Amerongen

Artemisia, Vrouw en Macht

Het Rijksmuseum Twenthe organiseert een tentoonstelling rond het leven en werk van barokschilder Artemisia Gentileschi. Zeker de moeite waard om die tentoonstelling te bezoeken met de kennis opgedaan in deze lezing.

Geen andere vrouw in het barokke Rome schilderde beter dan Artemisia Gentileschi stelt de enthousiaste kunsthistoricus.

Ze had nauwelijks vrouwelijke concurrentie. Dit kwam vooral omdat het verwachtingspatroon jegens vrouwen niet in een artistieke carrière voorzag. Ze had niet alleen een bovengemiddeld talent, maar ook een sterke wil en het geluk dat haar vader schilder was. Zodoende groeide ze op tussen de verf en kon ze haar talent ontplooien, deels ook omdat haar vader haar hulp goed kon gebruiken.

Haar schilderkunst was beïnvloed door de stijl van Caravaggio die met zijn dramatiek en sterke contrasten tussen licht en donker half Europa inspireerde. Gentileschi’s zelfportretten, Bijbelse voorstellingen en bewaard gebleven brieven geven een inkijk in een zeventiende-eeuws kunstenaarsleven, dat bepaald werd door een flinke dosis vrouwenhaat. Dat laatste zou haar postuum ook parten spelen, want Gentileschi wordt pas sinds enkele decennia weer gewaardeerd. Zo wijdt de National Gallery in Londen momenteel een overzichtstentoonstelling aan haar.

Van 26 september 2021 tot en met 23 januari 2022 organiseert Rijksmuseum Twenthe een spectaculaire tentoonstelling rond het leven en werk van barokschilder Artemisia Gentileschi (1593-na 1654).

Barry Heinrichs (Kunsthistoricus uit Amerongen) neemt u weer mee in een inspirerende lezing ter voorbereiding op uw bezoek aan deze tentoonstelling.

Meer afbeeldingen

Details

Dag
maandagavond
Datum
27 september 2021
Tijd
20:00 uur
Locatie
Napoleonschuur Jhr, Burgemeester Jonkheer H. van Den Boschstraat 44, 3958 CD Amerongen
Cursusprijs
€17,00
Materiaalkosten
-
Meenemen
Onder leiding van
Barry Heinrichs
Contactpersoon
Wery Knaven
Telefoon
06-11018518

Cursusdata

  • 27 september 2021