Cursusproject Amerongen

Bosbeheer in theorie en praktijk (volgeboekt)

Voor nieuwsgierigen, geïnteresseerde leken en iedereen die zich een gefundeerde mening over bosbeheer wil vormen.
Let op : gewijzigde accommodatie.

In twee dagdelen leren we over het hoe en waarom van bosbeheer bij ons om de hoek op de Utrechtse Heuvelrug. En daar hebben we meteen de meest interessante vraag al te pakken: waarom worden de bossen beheerd? Je zaagt toch geen bomen om als je voor de natuur bent, het ziet er niet uit en voor jaren is het bos onaantrekkelijk voor recreanten en wat dacht je van Co2?

De eerste avond (donderdag 8 oktober) bekijken we waarom de bossen zijn zoals we ze nu kennen van onze wandelingen of fietstochten. We gaan in op een paar essentiële inzichten om bosbeheer te kunnen begrijpen. Tot slot kijken we welke doelen boseigenaren rondom Amerongen nastreven en welke jij kiest als je het voor het zeggen hebt.

Zaterdagochtend de 10de oktober gaan we met de opgedane theorie het bos in. We weten dat het bos groeit en er een constante concurrentieslag tussen bomen plaatsvindt. We leren herkennen hoe dat eruit ziet en we kijken met de blik van een bosbeheerder naar het bos. We herkennen de verschillende doelen die nagestreefd worden en gaan zelf aan de slag met jouw gekozen doel!

Na de cursus ben je vast nog geen volleerde bosbeheerder maar heb je in theorie en praktijk kennis gemaakt met wat bosbeheer inhoudt. Je weet waarom er ingegrepen wordt in het bos en welke keuzes daaraan vooraf gaan.

Hugo Spitzen heeft de afgelopen 12 jaar een 1000 ha bos op de Utrechtse Heuvelrug beheerd. Van zijn leermeester Simon Klingen kreeg hij praktische handvatten en richtlijnen mee.  Met deze basis heeft hij zich jarenlang verder verdiept in het beheer van bossen. Met name de ecologische aspecten van ingrepen hebben altijd zijn bijzondere interesse gehad. Naast dat hij van bos houdt, houdt hij ook van hout. Meubels maken van hout met veel karakter is zijn liefhebberij. Inmiddels is deze hobby uitgegroeid tot houtatelier SpitzenWoodwork waar hij op kleine schaal bijzonder hout verkoopt en meubels maakt. Hugo is daarnaast gecertificeerd coach en begeleidt vanuit huis leidinggevenden en professionals in hun ontwikkeling. Daarom kunt u alleen terecht op de Veenseweg 27 voor een karakteristiek stuk hout op afspraak of als de deuren openstaan .

NB: Donderdagavond de 8ste oktober komen we bij elkaar in de Brandweerkazerne in Amerongen. Zaterdagochtend de 10de oktober verzamelen we op de Veenseweg 27 bij Hugo Spitzen.

Bekijk ook zijn website

Meer afbeeldingen

Details

Dag
twee bijeenkomsten
Datum
eerste datum 8 oktober
Tijd
20:00
Locatie
Tabaksschuur Amerongen, Veenseweg 8, 3958ET Amerongen (Parkeren bij Sportpark De Burgwal, adres Burgwal 2-4. Vandaar ca. 5 minuten lopen.)
Cursusprijs
€16,00
Materiaalkosten
-
Meenemen
Onder leiding van
Hugo Spitzen
Contactpersoon
Wery Knaven
Telefoon
06 11018518

Cursusdata

  • 08 oktober 2020
  • 10 oktober 2020

Corona Protocol

Loop voordat u naar de workshop/lezing gaat nog even de Corona checklist door die wij hebben ingesloten bij de herinneringsmail. Wanneer u één van de vragen met “Ja” heeft beantwoord; meldt u zich dan af bij de begeleider van de workshop/lezing...

Verder lezen »

Je bent aangemeld voor onze nieuwsbrief

Corona Protocol

Loop voordat u naar de workshop/lezing gaat nog even de Corona checklist door die wij hebben ingesloten bij de herinneringsmail. Wanneer u één van de vragen met “Ja” heeft beantwoord; meldt u zich dan af bij de begeleider van de workshop/lezing...

Verder lezen »

Je bent aangemeld voor onze nieuwsbrief