Cursusproject Amerongen

Is het Kunst of Kitsch? (Gaat niet door)

Wat bepaalt of een kunstwerk kunst of kitsch is? En wat is eigenlijk het verschil tussen kunst en kitsch? Linda Boersma gaat in haar lezing in op deze en andere vragen rondom kunst en kitsch.

In het televisieprogramma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ is het allemaal heel duidelijk. Iets is écht kunst, of het is kitsch. Zo’n kitsch schilderij of een kitscherig beeldje kan best leuk zijn om te zien, maar het heeft weinig waarde. Het is immers niet authentiek of origineel en het is meestal ook niet écht mooi. Maar in de praktijk is het verschil tussen kunst en kitsch helemaal niet zo duidelijk. De duurste levende kunstenaar van dit moment is de Amerikaan Jeff Koons. Zijn kitscherige, roestvrijstalen beeldje van een opblaaskonijn bracht in mei 2019 meer dan 91 miljoen dollar (!) op bij een veiling in New York. En hij had het niet eens zelf ontworpen, en ook niet zelf gemaakt.

In deze lezing over moderne kunst en kitsch bekijken we het werk van Jeff Koons en (zogenaamde) kitsch beeldjes zoals die op Marktplaats worden verkocht. Is er wel zo’n duidelijk verschil tussen kunst en kitsch? En waarom het verschil in waarde dan toch zo verschrikkelijk groot? Wat bepaalt dan eigenlijk de waarde van kunst? En waarom kan ‘lelijke’ kunst toch ook heel belangrijk zijn?

Dr. Linda Boersma is universitair docent Kunstgeschiedenis (moderne en hedendaagse kunst) aan de Universiteit van Utrecht. Zij publiceerde in verschillende boeken, catalogi en kunsttijdschriften zoals Metropolis M en Museumtijdschrift.

 

NB: Cursusprijs is incl. koffie/thee vooraf en tijdens de pauze. Zaal open vanaf 19.45 uur.

Meer afbeeldingen

Details

Dag
Donderdagavond
Datum
2 april
Tijd
20:00 uur
Locatie
Napoleonschuur, Burgemeester Jonkheer H. van Den Boschstraat 44, 3958 CD Amerongen
Cursusprijs
€17,50
Materiaalkosten
-
Meenemen
Onder leiding van
Linda Boersma
Contactpersoon
Jolanda Boersma
Telefoon
06 55888504

Cursusdata

  • 02 april 2020