Koffie en gezondheid

Ooit werd in Ethiopië de opwekkende kracht van een rode bes ontdekt.

De thee hiervan werd alom gewaardeerd, in de moskee en in de stad. Pas vanaf 1500 komen de geroosterde bonen in beeld. De drank wordt dan in Europa immens populair, tot in Londen aan toe. Als rond 1700 het Arabisch teeltmonopolie wordt doorbroken (de VOC voorop) komen in alle tropische koloniën koffieplantages (met al hun narigheid).
We bekijken de oogsttechnieken, milieuproblemen en de prijsbepaling. De eigenlijke koffiesmaak ontstaat pas in de branderij, via gedeeltelijke thermische afbraak van de bonen. Een delicaat proces. Er ontstaan aangename smaakstoffen en ook verbindingen (bijv. anti oxidanten) die goed zijn voor ons gestel. Grote onderzoeken in de U.S. laten zien dat bij het branden geen carcinogene stoffen ontstaan en dat de koffiedrinker een kleinere kans heeft op hart- en longklachten, infarcten, diabetes of infecties. En dat staat helemaal los van de aanwezigheid van cafeïne. Testpanels proeven geen enkel smaakverschil tussen koffie met en zonder cafeïne, als dezelfde kwaliteit bonen is gebruikt.

Jaap Frijlink neemt ons mee in deze complexe wereld

Meer afbeeldingen

Details

Dag
donderdagavond
Datum
20 maart 2025
Tijd
20.00 uur
Locatie
Het Gouden Hart, Rijksstraatweg 46 in Leersum
Cursusprijs
€12,50
Materiaalkosten
-
Meenemen
Onder leiding van
Jaap Frijlink
Contactpersoon
Robert van der Kemp
Telefoon
06-20033859

Cursusdata

  • 20 maart 2025