Koffie en gezondheid
De thee hiervan werd alom gewaardeerd, in de moskee en in de stad. Pas vanaf 1500 komen de geroosterde bonen in beeld. De drank wordt dan in Europa immens populair, tot in Londen aan toe. Als rond 1700 het Arabisch teeltmonopolie wordt doorbroken (de VOC voorop) komen in alle tropische koloniën koffieplantages (met al hun narigheid).
We bekijken de oogsttechnieken, milieuproblemen en de prijsbepaling. De eigenlijke koffiesmaak ontstaat pas in de branderij, via gedeeltelijke thermische afbraak van de bonen. Een delicaat proces. Er ontstaan aangename smaakstoffen en ook verbindingen (bijv. anti oxidanten) die goed zijn voor ons gestel. Grote onderzoeken in de U.S. laten zien dat bij het branden geen carcinogene stoffen ontstaan en dat de koffiedrinker een kleinere kans heeft op hart- en longklachten, infarcten, diabetes of infecties. En dat staat helemaal los van de aanwezigheid van cafeïne. Testpanels proeven geen enkel smaakverschil tussen koffie met en zonder cafeïne, als dezelfde kwaliteit bonen is gebruikt.
Jaap Frijlink neemt ons mee in deze complexe wereld