Cursusproject Amerongen

Picasso – Giacometti (Gaat helaas niet door)

Gaat helaas niet door

In samenwerking met het Musée Nationale Picasso Paris en de Fondation Giacometti presenteert museum Voorlinden de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan het werk van twee van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw, Pablo Picasso (1881-1973) en Alberto Giacometti (1901-1966).

In Voorlinden wordt de voorheen vrijwel onbekende relatie tussen de twee kunstenaars belicht én wordt hun werk voor het eerst naast elkaar gezet. Steeds vind je een equivalent van het ene kunstwerk in het andere, van de ene zienswijze in de andere.

Wat op het eerste gezicht lijkt op onverenigbaarheid van karakter, zou de garantie blijken te zijn voor een 20 jaar lange, intense vriendschap totdat daar uit rivaliteit en egoïsme een einde kwam: De levenslustige Picasso, die het leven gulzig tot zich nam, zelfverzekerd en zelfingenomen in het leven stond, zich wentelde in succes en, natuurlijk niet te vergeten, een  vrouwenverslinder was. En geheel aan de andere kant van dit spectrum de altijd onzekere en aarzelende Giacometti, die het leven van een kluizenaar leidde en het liefst zijn werk meteen na voltooiing weer vernietigde. Een levensgroot verschil dat beider levens en werk kenmerkt. Aan de ene kant de iele, uitgebeende figuren en kriebelige portretten van Giacometti, aan de andere kant het testosterongeweld van ‘Minotaurus’ Picasso.

Als avant-gardisten – kunstenaars in die spannende tijd, de eerste decennia van de 20ste eeuw in Parijs – maken beide kunstenaars een vergelijkbare ontwikkeling door van realisme via abstractie naar surrealisme, ook weer terug naar abstractie en realisme. Maar welke thema’s delen de twee bijzondere kunstenaars? Wat leren de werken ons over de voor- en naoorlogse tijd? Deze lezing biedt verdieping per thema, heen en weer springend door de tijd, in het werk, persoonlijkheid en artistieke ontwikkeling van beide grensverleggende schilders én beeldhouwers Picasso en Giacometti.

Barry Heinrichs (Kunsthistoricus uit Amerongen) neemt ons weer mee in een inspirerende lezing.

Let op: Het gaat weer om een streaming waarvan u de link één dag van tevoren krijgt toegezonden. Op het aangegeven tijdstip is de streaming beschikbaar en kunt u de lezing bekijken. Tussentijds stoppen of opnieuw beginnen kan gedurende 24 uur. Na 24 uur dus op 18 januari 24.00 uur vervalt de link.

 

Meer afbeeldingen

Details

Dag
maandagavond
Datum
17 januari 2022
Tijd
20:00 uur
Locatie
Online presentatie
Cursusprijs
€12,50
Materiaalkosten
-
Meenemen
Onder leiding van
Barry Heinrichs
Contactpersoon
Wery Knaven
Telefoon
06-11018518

Cursusdata

  • 17 januari 2022