Cursusproject Amerongen

Planeet Mars: onweerstaanbaar mysterieus

Steenkoud, onleefbaar maar toch onweerstaanbaar aantrekkelijk: De mysterieuze planeet Mars krijgt steeds meer bezoek.

Mars is zonder twijfel de meest intrigerende en druk bezochtste planeet van ons zonnestelsel. Begin jaren 60 was Mars het doel van de eerste pogingen om bij een andere planeet te geraken. De eerste missies faalden, maar de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie gaven niet op: in juli 1965 vond de eerste geslaagde scheervlucht langs de Rode Planeet plaats. Tientallen onbemande ruimtevaartuigen uit beide landen volgden, met wisselende successen. Ook Europa, India en Japan deden een duit in het zakje. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA bracht succesvol een satelliet in een baan om de planeet. De meegestuurde Marslander bereikte wel het oppervlak maar kon helaas geen radioverbinding met de aarde maken. De NASA lukte het vervolgens wel om robots een zachte landing op Mars te laten maken, sommige zelfs met karretjes aan boord die meteen begonnen aan jarenlange zwerftochten.

De talrijke landers, Marsrovers en Marssatellieten hebben in de afgelopen decennia een overstelpende hoeveelheid informatie over onze naaste buur verzameld. Wat wij vooral willen weten, naast een heleboel andere zaken is: waar is het water van Mars gebleven dat ooit over het oppervlak stroomde? En natuurlijk: is er leven op Mars? Of is er leven op Mars geweest? Die zoektocht is nog steeds gaande en wordt steeds uitgebreider. Voor de komende vijf jaren zijn nog zo’n twintig Marsmissies gepland of in onderzoek en nu doen ook China en SpaceX (de ruimtevaartorganisatie van Elon Musk) mee. Het uiteindelijke doel van veel van die planetaire expedities is het brengen van mensen naar Mars.

In de presentatie van Urijan Poerink wordt aan de hand van prachtige beelden de planeet Mars besproken en wat de Marsrovers en -satellieten tot nu toe hebben gepresteerd en ontdekt. En we kijken vooruit naar de avonturen van toekomstige robots en wellicht ook echte aardse stervelingen op deze verre wereld.

Urijan Poerink is amateurastronoom, bestuurslid en vrijwilliger van Sterrenwacht Halley in Vinkel. In juni 2007 is er een asteroïde naar hem vernoemd: 10982 Poerink (2672 T-3)

NB: Cursusprijs is incl. koffie/thee vooraf en tijdens de pauze. Zaal open vanaf 19.45 uur.

Meer afbeeldingen

Details

Dag
1 donderdagavond
Datum
5 maart
Tijd
20:00 uur
Locatie
Tabaksschuur Amerongen, Veenseweg 8, 3958ET Amerongen (Parkeren bij Sportpark De Burgwal, adres Burgwal 2-4. Vandaar ca. 5 minuten lopen.)
Cursusprijs
€13,50
Materiaalkosten
-
Meenemen
Onder leiding van
Urijan Poerink
Contactpersoon
Jolanda Boersma
Telefoon
06 55888504

Cursusdata

  • 05 maart 2020